Project: Transformatie van timmerfabriek Wilton Feijenoord voor GustoMSC

Projectgegevens

Project: Transformatie van timmerfabriek Wilton Feijenoord voor GustoMSC
Plaats: Schiedam

Montagebedrijf: MAT Afbouw B.V.
Plaats: ZALTBOMMEL
Website: matafbouw.nl

Projectomschrijving

Een prachtig gebouw, de voormalige scheepstimmerwerf Wilton Fijenoord te Schiedam. Nu de huisvesting van GustoMSC, in een ver verleden de grootste concurrent van Wilton Fijenoord.

De voormalige scheepstimmerwerf kenmerkt zich door enorme open vloeroppervlakten rond een atrium. De grote verdiepingshoogtes en de enorme raampartijen dragen bij aan een enorm ruimtelijk effect. Daarnaast leent deze hoogte zich er uitstekend voor om de complete installatietechniek onder de vloer te plaatsen. Inblaas- en afzuigroosters en aansluitpunten voor data en elektra zijn in de vloer opgenomen en kunnen naar wens verplaatst worden dankzij het modulaire vloersysteem, hetgeen zorgt voor een flexibel installatieconcept.

Het grote voordeel is natuurlijk dat geen verlaagde plafonds benodigd zijn en zo de beeldbepalende betonnen constructie optimaal in beeld blijft. Het industriële karakter wordt extra geaccentueerd door de pantry’s, reproruimten, en overleg- en concentratieplekken als vrijstaande units in de ruimte te plaatsen. Units vervaardigd uit metal stud en verzwaarde stijlen. Halfhoge scheidingswanden zorgen voor akoestische comfort en dragen zorg voor visuele rust.

De begane grondvloer met een oorspronkelijke vrije hoogte van meer dan zeven meter, is voorzien van een tussenvloer. Zo ontstaan twee verdiepingen, de onderste, de originele begane grond en de eerste als nieuwe vloer. De onderste functioneert als parkeergarage, de eerste huisvest onder andere het bedrijfsrestaurant.

De burgemeester van Schiedam plaatste een boom in het atrium als symbool van het nieuwe leven in dit markante gebouw. Een nieuwe geschiedenis voor de timmerfabriek.

Uitdaging

Bij de transformatie van dit industriële pand van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving voor GustoMSC, stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen.

Doel: een optimale balans tussen authentieke kwaliteit en modern comfort.

De belangrijkste wens van de opdrachtgever was de openheid van het pand niet te verliezen. Of we daar in geslaagd zijn, de foto’s laten het bewijs zien.

Maar voor dat we overgaan naar de jury, het volgende:

Zoals eerder vermeld , is de complete electra installatie en werktuigbouwkundige installatie onder de verhoogde vloer geplaatst. Als je het snel zegt lijkt het eenvoudig, echter niets is minder waar. Het betekent namelijk dat het werk letterlijk en figuurlijk op zijn kop staat.

Aangezien de computervloer geen toevoeging heeft voor het bereiken van geluideisen en weerstand tegen brandoverslag en branddoorslag moeten de metalstud wanden - waar dergelijke eisen op van toepassing zijn - ook onder de vloeren worden doorgezet. Sparingen en achterhout op kniehoogte, om het maar te duiden. En dit betekent ook dat bij het bouwen de betonvloer vergeven is van buizen, ventilatiekanalen en kabelgoten, waardoor de montage-norm een stuk hoger ligt dan wat standaard is.

De gevels van het pand zijn voorzien van grote kozijnen. Deze zijn voorzien van isolatieglas. Het resterende geveloppervlakte moet voorzien worden van voorzetwanden, waarbij het verschil in oppervlakte-vorm ter plaatse van de kolommen ten opzichte van de borstwering, “schreeuwt” om scheurvorming. En wie dacht dat de voorzetwand een vlakke wand is, die vergist zich. Getuige de ingekleurde foto’s blijkt de werkelijkheid wat anders.

De samenwerking tussen MAT Afbouw en Van der Tempel heeft geleid tot een prachtig resultaat: een duurzaam, comfortabel kantoor in een uniek historisch pand.

Toegepaste producten

Toepassing Systemen Voegafwerking / accessoires
Wanden Gyproc A
Gyproc RF
DuraGyp
Plafonds
Vloeren
Staalbescherming  
Overige producten

Overtuig de jury

En de winnaar is…….

Zo zal het geklonken hebben bij de uitreiking van de NRP Gulden Feniks 2016.

……….JHK Architecten met de transformatie van Wilton Fijenoord tot het hoofdkantoor van GustoMSC te Schiedam. Een prestigieuze prijs.

Of zoals door de NRP zelf omschreven ;

“NRP Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Wie kent niet de mythe van de feniks, de goddelijke vogel die in staat was om uit zijn eigen as herboren te worden? Zijn nest vloog in brand, maar door de wonderbaarlijke werking van de kruiden in zijn nest komt de oude ziel van de feniks terug in een jonger exemplaar. Deze metafoor van de wonderbaarlijke herrijzenis speelt een centrale rol in de NRP Gulden Feniks”.

Het is een prijs om van te leren en de kroon op het werk van de architect, maar ook op het werk van aannemer Van der Tempel, de installateurs en niet te vergeten MAT Afbouw. Maar bovenal een prijs om trots op te zijn.


Het was een complexe logistieke operatie. Bevoorraden over een afgewerkte vloer is prettig en in de dagelijkse afbouw normaal. Maar als die dan vol ligt met buizen, ventilatiekanalen en kabelgoten, dan wordt dit knap lastig. Zoals altijd onder tijdsdruk en derhalve in een hoog tempo.
Het is de logistiek die het bouwtempo faciliteert.

Betrokken Partijen

Project: Transformatie van timmerfabriek Wilton Feijenoord voor GustoMSC
Plaats: Schiedam

Architect
Naam: JHK Architecten
Plaats: Utrecht

Opdrachtgever
Naam: offshore ingenieursbureau GustoMSC
Plaats: Schiedam

Hoofdaannemer
Naam: Aannemingsbedrijf Van der Tempel
Plaats: Schiedam

Uitvoering
Start binnenafbouw: juni 2015
Oplevering binnenafbouw: september 2015
Oplevering gebouw: eind 2015