De voorzitter

Op 29 september 2017 worden de tweejaarlijkse prijzen weer toegekend in het kader van de prestigieuze Gyproc Trophy. Voor mij wederom een grote eer om juryvoorzitter te mogen zijn.
De Trophy is uitgegroeid tot een aansprekende prijs die u de kans geeft om u in de markt te onderscheiden, maar het geeft ook uzelf absoluut een boost. Het is toch fantastisch om met uw trotse collega vaklieden te kunnen vieren dat u samen de beste bent. Pronk met uw deelname, uw eventuele nominatie en als het helemaal goed loopt geef dan de Trophy een ereplaats in de ontvangstruimte en communiceer naar uw klanten dat ze met uw bedrijf een goede keuze maken.
Doe dit allemaal en maak daarmee de prijs nog groter dan die nu al is.

De markt is weer aangetrokken en trekt nog verder aan, maar ik hoop van ganser harte dat u allen ondanks de drukte tijd gaat vinden om uw trots van de afgelopen periode te documenteren en in te zenden. Het is de moeite alleszins waard.

Wij gaan als jury vervolgens niet over één nacht ijs. Daar kunt u zeker op rekenen. Ik heb meer in jury’s gezeten, maar deze prijs is absoluut qua organisatie en professionaliteit een bijzondere. Alles is voor de jury hoogstaand voorbereid. Ik draai al een tijd mee en per jaar heb ik het steeds professioneler en grootser zien worden.
De inzendingen worden vervolgens door de juryleden allemaal zeer zorgvuldig bestudeerd en gewogen. Eerst afzonderlijk en later proberen we elkaar in een debat te overtuigen van elkaars standpunten om een project wel of niet te nomineren. Het ene bedrijf verstaat de kunst van het verleiden beter dan het andere maar weest u gerust. Winnen alleen op basis van een mooie presentatie is bij ons onmogelijk. Ook het feit dat het om een prominent architectuurprijs winnend gebouw gaat, is op zich geen enkele garantie op succes. Het gaat hier immers primair om vakmanschap en inventiviteit. Dat kan in beginsel zowel in een woning als een groot museum worden uitgedaagd en getoond.
Wel doet u zichzelf te kort als de foto’s en tekeningen/details niet op orde zijn. Wat u niet laat zien, kunnen we immers ook niet beoordelen. Ik kan me voorstellen dat velen van u doeners zijn en dat presentatie wel een dingetje is, maar wat let u om er een ander eens naar te laten kijken?

We gaan vanaf 2017 beter aansluiten bij de internationale Trophy. Hoe dat precies zit kunt u elders op deze website lezen. Het betekent in elk geval dat er meer prijzen zijn te verdelen dit jaar. Grotere kansen dus!

En dan komt weer de dag dat we de projecten van de inmiddels bekend gemaakte genomineerden gaan bezoeken. Voor de jury een absoluut hoogtepunt om de crème de la crème van de afbouw te mogen aanschouwen. Voor de genomineerden eigenlijk al een eerste feestje om te vieren. Tip: Maak foto’s en zet het op uw website.
De jury geniet enorm van dat moment en het helpt ons om winnaars aan te kunnen wijzen. Die worden zoals gebruikelijk uiteindelijk op een prachtig event op 29 september bekend gemaakt.

Waarom zou u dit jaar niet een van de winnaars kunnen zijn?
Ik kijk in elk geval zeer naar uit naar de prachtige projecten die u allen gaat inzenden en wens u veel succes bij de voorbereiding en de competitie.Jos Lichtenberg