Wat is de Gyproc Trophy

Saint-Gobain Gyproc
Saint-Gobain Gyproc is wereldwijd de marktleider op het gebied van gipsproducten en systemen voor de binnenafbouw. Saint-Gobain Gyproc Nederland is onderdeel van Saint-Gobain, de grootste producent van bouwmaterialen ter wereld. Voor de binnenafbouw biedt Saint-Gobain Gyproc architecten, aannemers, montagebedrijven en de handel een totaaloplossing aan, waaronder wandsystemen, plafond- en vloeroplossingen en stukadoorsmaterialen.

De Gyproc Trophy
Met de Gyproc Trophy waardeert Saint-Gobain Gyproc Nederland de creativiteit en het vakmanschap met Gyproc systemen van plafond- en wandmontagebedrijven, de Gyproc Professionals. De Gyproc Professionals vormen een netwerk van vooraanstaande plafond- en wandmontage bedrijven, die gespecialiseerd zijn in de verwerking van Gyproc afbouwsystemen. Gyproc Professionals onderscheiden zich in de markt door vakmanschap en kennis. Daarmee streven zij naar een voorkeurspositie binnen de afbouw.

De Gyproc systemen bieden de architect de ruimte om zijn creatieve ideeën te realiseren en gelijktijdig te voldoen aan hoge kwaliteits- en prestatie-eisen. De Gyproc Professionals maken dit waar.

Voor deze wedstrijd, die eenmaal per twee jaar gehouden wordt, kunnen afbouwbedrijven die zijn opgeleid en gespecialiseerd in de verwerking van Gyproc systemen (de Gyproc Professionals) zich inschrijven met een project, dat zij gerealiseerd hebben en dat voldoet aan de voorwaarden en de uitdagingen van de Gyproc Trophy.

Een vakkundige jury, bestaande uit specialisten op het gebied van bouwkundige educatie, innovatie, duurzaamheid, gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling, architectuur, afbouw en journalistiek, beoordeelt de inzendingen op vakmanschap, het realiseren van de gewenste architectuur, bouwkundige slimme oplossingen, samenwerking, rol van het afbouwbedrijf tijdens het bouwproces en de realisatie van de technische criteria.

De prijzen
De Gyproc Trophy kent zes prijzen:

 • De Gyproc Trophy
 • Winnaar categorie Commerciele gebouwen
 • Winnaar categorie Publieke gebouwen
 • Winnaar categorie Woningbouw
 • Winnaar categorie Innovatie & Duurzaamheid
 • De Gyproc Professionals Keuze

De Gyproc Trophy en de winnaars van de 4 categorieen worden gekozen door een jury. De Gyproc Professionals keuze is een publieksprijs en wordt gekozen door de Gyproc Professionals zelf. Dit gebeurt tijdens de Gyproc Trophy op 29 september 2017. De Gyproc Professionals stemmen dan zelf op het project, dat zij het beste vinden. Uiteraard mogen ze hierbij niet stemmen op hun eigen project.

Een stukje historie en winnaars
De winnaars van de Gyproc Trophy worden iedere twee jaar ingezonden naar de Saint-Gobain International Trophy. Deze groots opgezette competitie kent 6 categorieën. Bij de 10e editie van de International Trophy welke plaatsvond op 3 juni 2015 in Praag waren er maar liefst 89 afbouwprojecten uit 35 landen ingediend. Accompli Afbouw uit Zuidland heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie Innovation & Sustainability (innovatie en duurzaamheid). De Zuid-Hollandse afbouwspecialist won de prijs voor de toepassing
van zijn technische kennis, de samenwerking met alle betrokken partijen en de gebruikte
montagetechnieken in Theater De Stoep in Spijkenisse.
Bij de International Trophy 2014 (Berlijn) heeft montagebedrijf van Vonderen Interior Contractors b.v. heeft de Runner-up prijs gewonnen in de categorie 'Plasterboard'(gipsplaten). De Nederlandse afbouwspecialist won de prijs voor zijn vakmanschap en hoge afwerkingsniveau in het Erasmus Medisch Onderwijscentrum in Rotterdam.
Bij de Internationale Trophy 2012 viel de inzending van MAT Afbouw B.V.met het Stadskantoor Nieuwegein in de prijzen. Zij werden runner-up in de categorie Innovatie.

Dat de Nederlandse inzendingen ieder jaar hoge ogen gooien, blijkt wel uit het feit dat de winnaar van de Gyproc Trophy van 2007, Gerko Projectafbouw met het Agora Theater in Lelystad, in 2008 tijdens de Internationale Gypsum Trophy in Brussel als winnaar werd verkozen.

Hierdoor had Gyproc Nederland het genoegen gastheer te zijn de van de Internationale Gypsum Trophy in 2010. Deze werd in Amsterdam gehouden en wederom deed de winnaar van de Gyproc Trophy uit 2009, MAT Afbouw met het Conservatorium in Amsterdam en de inzending namens Schuurmans Afbouwsystemen met het Woonzorg project in Middelburg met Gyproc Cable Stud®tot de allerlaatsten mee. Toch moest de winst gelaten worden aan een project uit Spanje.

De Gyproc Trophy 2017
In 2017 wordt de wedstrijd voor de zesde keer georganiseerd. De winnaars zullen bekend gemaakt worden op 29 september 2017. Wederom kunnen de Gyproc Professionals volledig digitaal vol trots hun projecten uploaden op hun eigen projectpagina’s in deze website. De projecten zijn voor iedereen zichtbaar en dienen als objectief beoordelingspunt voor de jury. De jury gaat volgens een nauwgezet proces en strenge voorwaarden te werk.

Belangrijke data

 • 23 maart 2017
  Openstelling van projectpagina’s voor de Gyproc Professionals

 • 12 juni 2017
  Sluiting van de projectpagina’s. De Gyproc Professionals dienen hun projecten dan volledig ingediend te hebben.

 • Eind juni 2017
  Jurybeoordeling/bezoek aan alle geselecteerde projecten

 • 29 september 2017
  Uitreikingen prijzen tijdens de Gyproc Trophy

De communicatie

In de aanloop naar de Gyproc Trophy zal veelvuldig gecommuniceerd worden met alle betrokkenen over de voortgang van het proces en zullen er aparte persberichten over de mijlpalen verstuurd worden.

Tijdens de 2017 editie van de Gyproc Trophy zullen de sociale media ook volledig ingezet worden om transparant, open en vooral direct te kunnen communiceren. Geïnteresseerden raden wij aan om het Twitteraccount van Gyproc te volgen via @Gyproc. Tevens zullen er discussies opgestart worden en aanvullende informatie gegeven worden via onze LinkedIn bedrijfspagina. Op Facebook kunnen Gyproc Professionals, hun partners en relaties en alle overige geïnteresseerden alle ontwikkelingen op de voet kunnen volgen via www.facebook.com/gyproctrophy.